Przedsiębiorca odpowiada za przeniesienie choroby, nawet gdy zawinił nie on, tylko jego pracownik
Przedsiębiorcy zastanawiają się, czy do sprzedaży pakowanej żywności trzeba zatrudniać wyłącznie osoby dysponujące aktualną książeczką zdrowia, czyli badaniami lekarskimi do celów epidemiologicznych
Kwestię tę wyjaśnił główny inspektor sanitarny. Zgodnie z art. 59 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jedn. DzU z 2010 r. nr 136, poz. 914) podmioty działające na rynku spożywczym są obowiązane przestrzegać wymagań higienicznych ustalonych w rozporządzeniu unijnym 852/ 2004/WE z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.
Konkretnie chodzi o rozdział VIII załącznika II do tego rozporządzenia. Mówi on, że przy pracach wymagających stykania się z żywnością nie wolno zatrudniać osób chorych lub nosicieli...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta