Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Przedsiębiorca odpowiada za przeniesienie choroby, nawet gdy zawinił nie on, tylko jego pracownik

22 listopada 2010 | Prawo i praktyka

Przedsiębiorcy zastanawiają się, czy do sprzedaży pakowanej żywności trzeba zatrudniać wyłącznie osoby dysponujące aktualną książeczką zdrowia, czyli badaniami lekarskimi do celów epidemiologicznych

Kwestię tę wyjaśnił główny inspektor sanitarny. Zgodnie z art. 59 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jedn. DzU z 2010 r. nr 136, poz. 914) podmioty działające na rynku spożywczym są obowiązane przestrzegać wymagań higienicznych ustalonych w rozporządzeniu unijnym 852/ 2004/WE z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.

Konkretnie chodzi o rozdział VIII załącznika II do tego rozporządzenia. Mówi on, że przy pracach wymagających stykania się z żywnością nie wolno zatrudniać osób chorych lub nosicieli...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8783

Spis treści

Motoryzacja

Zamów abonament