Jakie odszkodowanie za salmonellę
- Czy przedsiębiorca prowadzący restaurację musi wypłacić rekompensatę swojemu klientowi, który zatruł się w niej salmonellą? Jakie ubezpieczenie przydaje się w takich sytuacjach?
Generalnie każde przedsiębiorstwo odpowiada za produkt, który wprowadziło do obrotu. Oczywiście latem zdarzają się zatrucia i czasem nawet przestrzeganie wszystkich standardów higieny nie uchroni firmy spożywczej czy lokalu gastronomicznego przed szkodami wyrządzonymi klientom. W takich przypadkach przydaje się ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej przedsiębiorcy, szczególnie wtedy, gdy zawiera rozszerzenie ochrony o szkody powstałe z tytułu produktu niebezpiecznego. Kluczowe znaczenie mają zapisy ogólnych warunków ubezpieczenia, najczęściej jednak nawet w „zwykłym" ubezpieczeniu odpowiedzialności cywilnej firmy szkody polegające na dolegliwościach układu pokarmowego nie są wyłączone z ochrony ubezpieczeniowej.
Przedsiębiorca, który przekazał do obrotu produkt...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta