Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jakie odszkodowanie za salmonellę

27 czerwca 2013 | Dobra Firma | Regina Skibińska

- Czy przedsiębiorca prowadzący restaurację musi wypłacić rekompensatę swojemu klientowi, który zatruł się w niej salmonellą? Jakie ubezpieczenie przydaje się w takich sytuacjach?

Generalnie każde przedsiębiorstwo odpowiada za produkt, który wprowadziło do obrotu. Oczywiście latem zdarzają się zatrucia i czasem nawet przestrzeganie wszystkich standardów higieny nie uchroni firmy spożywczej czy lokalu gastronomicznego przed szkodami wyrządzonymi klientom. W takich przypadkach przydaje się ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej przedsiębiorcy, szczególnie wtedy, gdy zawiera rozszerzenie ochrony o szkody powstałe z tytułu produktu niebezpiecznego. Kluczowe znaczenie mają zapisy ogólnych warunków ubezpieczenia, najczęściej jednak nawet w „zwykłym" ubezpieczeniu odpowiedzialności cywilnej firmy szkody polegające na dolegliwościach układu pokarmowego nie są wyłączone z ochrony ubezpieczeniowej.

Przedsiębiorca, który przekazał do obrotu produkt...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9572

Wydanie: 9572

Spis treści

Pierwsza strona

Publicystyka, Opinie

Zamów abonament