Kosztowna odmowa wpuszczenia kontrolerów do masarni
Kontrole urzędowe żywności przeprowadzane są bez wcześniejszego uprzedzenia. Tej procedurze podlegają przetwórnie mięsa, które produkują wyroby będące środkami spożywczymi.
Sprawa dotyczyła kary dla przedsiębiorstwa zajmującego się przetwórstwem mięsa. Problemy zaczęły się po tym, gdy inspektorzy wojewódzkiego inspektoratu jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych podjęli próbę przeprowadzenia kontroli. Chodziło o sprawdzenie jakości przetworów z mięsa czerwonego z uwzględnieniem jednej z grupy produktów, transportu i znakowania.
Nie wpuścił inspektorów
Kierownik masarni odmówił podpisania upoważnienia do przeprowadzenia kontroli. Wyjaśnił, że właściciel jest poza granicami kraju. Z jego relacji wynikało, że ma pisemne upoważnienie i może reprezentować przedsiębiorcę. Podał, że jest świadomy odpowiedzialności za odmowę przyjęcia kontroli. Jednak w jego ocenie inspektorzy nie mają prawa do kontroli zakładu. Nie wyraził...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta