Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Na Mazowsze po czerwoną i srebrną tilapię

30 grudnia 2015 | Życie Mazowsza | Michał Cyrankiewicz
Akwakultury dostarczają 15 – 18 proc. ryb konsumpcyjnych
źródło: 123RF
Akwakultury dostarczają 15 – 18 proc. ryb konsumpcyjnych

W Bońkach pod Płońskiem działa największa i najnowocześniejsza akwakultura w Europie.

Jak wyjaśnia prof. Dorota Fropp-Bayat z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, nowoczesna akwakultura jest jednym z najszybciej rozwijających się sektorów produkcji żywności, związanym z hodowlą ryb czy skorupiaków. Obecnie połowa wszystkich spożywanych na świecie ryb pochodzi z akwakultury, a w Unii Europejskiej sektor akwakultury jest źródłem prawie 20 procent ogólnej produkcji surowca rybnego. Bezpośrednie zatrudnienie znajduje...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10332

Wydanie: 10332

Spis treści

Pierwsza strona

Zamów abonament