Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Żywność ekologiczna sprzedaje się coraz lepiej

03 lutego 2016 | Ekonomia
Przybywa krajowych przetwórni
źródło: Rzeczpospolita
Przybywa krajowych przetwórni

Certyfikowane produkty zdobywają rynek w Polsce. Już w 2017 r. powinniśmy wydać na nie ponad 1 mld zł.

– W 2016 r. sprzedaż żywności ekologicznej może zwiększyć się w Polsce znów o co najmniej kilkanaście procent – mówi „Rzeczpospolitej" Sławomir Chłoń, prezes Organic Farma Zdrowia, największej sieci delikatesów z certyfikowanymi produktami w naszym kraju. To oznacza, że w tym roku padnie kolejny rekord wydatków na ekożywność. Branża szacuje, że w 2015 r. mogły one sięgnąć nawet 800 mln zł. Natomiast w 2017 r., po raz pierwszy w historii, mają szanse przekroczyć 1 mld zł.

Według firmy badawczej Euromonitor International sprzedaż tylko zapakowanych produktów ekologicznych wyniesie w tym roku prawie 244 mln zł,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10360

Wydanie: 10360

Spis treści
Zamów abonament