Żywność ekologiczna sprzedaje się coraz lepiej
Certyfikowane produkty zdobywają rynek w Polsce. Już w 2017 r. powinniśmy wydać na nie ponad 1 mld zł.
– W 2016 r. sprzedaż żywności ekologicznej może zwiększyć się w Polsce znów o co najmniej kilkanaście procent – mówi „Rzeczpospolitej" Sławomir Chłoń, prezes Organic Farma Zdrowia, największej sieci delikatesów z certyfikowanymi produktami w naszym kraju. To oznacza, że w tym roku padnie kolejny rekord wydatków na ekożywność. Branża szacuje, że w 2015 r. mogły one sięgnąć nawet 800 mln zł. Natomiast w 2017 r., po raz pierwszy w historii, mają szanse przekroczyć 1 mld zł.
Według firmy badawczej Euromonitor International sprzedaż tylko zapakowanych produktów ekologicznych wyniesie w tym roku prawie 244 mln zł,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta