Gotowanie stare jak świat
Zupa jarzynowa pochodzi z północnej Afryki i ma już 10 tys. lat.
Niezwykłego odkrycia dokonali naukowcy brytyjscy z Uniwersytetu w Bristolu. Podczas wykopalisk w Libii na Saharze, w rejonie Takarkori oraz Uan Afuda, odkopali pozostałości osad zamieszkiwanych przez ludzi trudniących się łowiectwem i zbieractwem. Wprawdzie nie znali oni jeszcze rolnictwa, ale już potrafili wytwarzać naczynia ceramiczne.
Zespół archeologów pod kierunkiem prof. Richarda Eversheda natrafił na tych stanowiskach na kilkaset ułamków glinianych naczyń. Ceramika ta liczy około 10 tys. lat. Początkowo naukowcy nie uznali tego odkrycia za rewelację, ponieważ ceramika ta jest wprawdzie bardzo stara, ale nie najstarsza na świecie, garnki lepiono i wypalano w południowo-wschodniej Azji i w Japonii już 16 tys. lat temu, a w północnej Afryce, właśnie na obszarze Sahary, 12 tys. lat temu. Jednak po analizie biochemicznej przeprowadzonej w laboratorium uniwersyteckim okazało się, że na wewnętrznych ściankach ceramiki...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta