Słona kara za wędlinę konserwową z tłustymi dodatkami
Firma, która nazywa szynką produkt do którego dodała skórki wieprzowe i mięso gorszej kategorii wprowadza w błąd konsumentów.
Spór w sprawie dotyczył kary pieniężnej za wprowadzenie do obrotu zafałszowanego artykułu rolno – spożywczego dla zakładu przetwórstwa mięsnego.
Co na etykiecie
Kłopoty firmy zaczęły się po tym, jak inspektorzy wojewódzkiej inspekcji jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych przeprowadzili w jej zakładach kontrolę. Chodziło o sprawdzenie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego oraz produktów mięsnych, w tym identyfikacji ich pochodzenia. Kontrola wykazała nieprawidłowości w oznakowaniu szynki. Okazało się, że producent jeden z towarów oznaczył nazwą niezgodną z prawdą. Na jego etykiecie widniała nazwa „szynka", podczas gdy w jej składzie oprócz szynki, zastosowano skórki wieprzowe oraz mięso wieprzowe kl. III. Taki zabieg inspektorzy uznali za niezgodny z prawem.
Firma została ukarana 5 tys. zł. Ukarana odwołała się od decyzji o karze, ale główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych go nie uwzględnił. Przypomniał, że prawo żywnościowe ma na celu ochronę interesów konsumentów i powinno stanowić podstawę dokonywania przez nich świadomego wyboru...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta