Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Antybiotyki w paszach

05 grudnia 2017 | Nauka | Malwina Użarowska
Ekologiczne rolnictwo hamuje rozwój oporności bakterii
źródło: Shutterstock
Ekologiczne rolnictwo hamuje rozwój oporności bakterii

Profilaktyczne „leczenie" antybiotykami zdrowych zwierząt może być przyczyną wzrostu lekooporności.

Oporność na antybiotyki zabija w Europie około 25 000 osób rocznie. Szacuje się, że do 2050 r. liczba ta przekroczy 10 milionów ludzi na całym świecie. Wiele bakterii, takich jak salmonella, powodujących poważne infekcje u ludzi, już rozwinęło oporność na popularne antybiotyki.

Jak wynika z najnowszych badań opublikowanych w „The Lancet Infectious Diseases", bakterie, które mogą przenosić geny odporne na ampicylinę (jeden z najczęściej stosowanych obecnie antybiotyków), pojawiły się na kilka lat przed powszechnym stosowaniem tego leku u ludzi.

Analiza molekularna historycznych próbek Salmonelli przeprowadzona przez naukowców z Instytutu Pasteura w Paryżu sugeruje, że gen oporności na ampicylinę (blaTEM-1)...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10920

Wydanie: 10920

Spis treści
Zamów abonament