Zielony listek jest eko
Produkcja żywności ekologicznej jest regulowana rozporządzeniem unijnym, które wyraźnie określa, jakie normy muszą spełnić producenci, by ich wyroby trafiły na półkę ze zdrową żywnością.
Według danych z 2016 roku, w Polsce tylko 3,7 proc. powierzchni upraw rolnych przeznaczono na produkcję ekologiczną. To niewiele w porównaniu z większością krajów UE (np.: Czechy mają 14 proc., Słowacja 9,8 proc., Niemcy 6,8 proc., Austria 21,3 proc.).
Producent, który chce się zająć uprawą zgodną z naturą, musi ściśle przestrzegać norm unijnych. – Przepisy wymagają, by produkcja roślinna i zwierzęca odbywała się z poszanowaniem środowiska i dobrostanu zwierząt, z odpowiednimi systemami płodozmianu z wykorzystaniem np. roślin strączkowych na...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta