Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zielony listek jest eko

23 kwietnia 2019 | Dodatki Jednodniowe

Produkcja żywności ekologicznej jest regulowana rozporządzeniem unijnym, które wyraźnie określa, jakie normy muszą spełnić producenci, by ich wyroby trafiły na półkę ze zdrową żywnością.

Według danych z 2016 roku, w Polsce tylko 3,7 proc. powierzchni upraw rolnych przeznaczono na produkcję ekologiczną. To niewiele w porównaniu z większością krajów UE (np.: Czechy mają 14 proc., Słowacja 9,8 proc., Niemcy 6,8 proc., Austria 21,3 proc.).

Producent, który chce się zająć uprawą zgodną z naturą, musi ściśle przestrzegać norm unijnych. – Przepisy wymagają, by produkcja roślinna i zwierzęca odbywała się z poszanowaniem środowiska i dobrostanu zwierząt, z odpowiednimi systemami płodozmianu z wykorzystaniem np. roślin strączkowych na...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11338

Wydanie: 11338

Spis treści
Zamów abonament