Cenne składniki w jednej szklance
Dieta | Instytut Żywności i Żywienia zaleca, by dziecko spożywało co najmniej trzy, cztery porcje mleka lub produktów nabiałowych dziennie. Osobie dorosłej zaleca się wypijanie każdego dnia co najmniej dwóch szklanek mleka, które można zastąpić np. jogurtem, kefirem i częściowo serem.
Mleko to źródło witamin, zwłaszcza z grupy B (B2, B 6, B 12), witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak: A, D, K, oraz składników mineralnych: wapnia, fosforu, potasu magnezu i cynku. Przykładowo, szklanka mleka dostarczy tyle samo wapnia (240 mg), co 1 kg pomarańczy, dwa chleby graham, 400 g fasolki szparagowej, 1 kg kaszy gryczanej.
– Tę samą ilość wapnia, która jest zawarta w szklance mleka można znaleźć np. w szklance jogurtu, maślanki lub kefiru czy 300 g sera białego albo grubszym plastrze żółtego sera. By uzupełnić codzienną podaż wapnia w diecie można zjeść np. mały jogurt, wypić kubek mleka i zjeść cztery plasterki sera żółtego – mówi dr n. med. Elżbieta Karpińska, dietetyk z Zakładu Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.
Wapń jest najlepiej przyswajany z mleka i jego produktów. Ma to istotne znaczenie w każdej grupie wiekowej, a szczególnie u dzieci i młodzieży.
– Wapń jest nie tylko budulcem kości i zębów, ale także odpowiada za kurczliwość mięśni, przewodnictwo bodźców nerwowych, wpływa na prawidłową pracę układu naczyniowego i serca – mówi dietetyk.
Mleko jest źródłem pełnowartościowego i łatwostrawnego białka,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta