Smaki nie zawsze są oczywiste
Rozmowa | Marcin Rzońca, miłośnik kawy, bloger, założyciel PopularCoffee Blog – Popkulturowa Kawa.
Dobrze znamy się na kawie?
Marcin Rzońca: Obserwuję kawowe trendy w Polsce od wielu lat i muszę przyznać, że
świadomość Polaków dotycząca tego, co piją i jak piją, jest coraz większa.
Chcemy się uczyć i poznawać nowe smaki. Coraz częściej przekonujemy się do dobrej jakości produktów jako ważnego elementu życia, w tym także do kawy. Na przestrzeni ostatnich kilku lat powstało wiele kawiarni specjalizujących się w kawach wysokiej jakości. Trend ten podchwyciły duże koncerny i kawiarnie sieciowe, wprowadzając do ofert produkty wzorowane na tych z segmentu specialty. Przykładowo, pojawienie się na etykietach profilów smakowych kaw „parzonych" na zimno, zwanych cold brew czy używanie innych metod niż ekspres ciśnieniowy, to właśnie czerpanie z elementów zarezerwowanych do tej pory dla pasjonatów. Oczywiście nadal gros osób uważa, że jedyną kawą, jaką można pić, to ta gorzka, ciężka, bez żadnej kwaskowatości, najczęściej w formie klasycznej „zalewajki" albo intensywnego, gorzkiego, ściągającego język espresso. Do tego dołączyć trzeba różnego rodzaju wariacje z mlekiem – cappuccino bądź latte, często z dodatkami smakowymi, jak syropy, pianki, polewy. Warto czasem porzucić swoje przyzwyczajenia i odkryć nowy smak.
Co właściwie należy wiedzieć o kawie?
Że jest to produkt...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta