Kilka filiżanek dla zdrowia
Finansowanie | Kiedyś traktowana jak używka, niemal na równi z alkoholem czy papierosami, dziś doceniana za prozdrowotne korzyści. Kawa zmniejsza m.in. ryzyko wystąpienia cukrzycy, miażdżycy, może chronić przed chorobami Alzheimera i Parkinsona, a nawet nowotworami wątroby i jelita grubego. Pięć filiżanek dziennie zaleca Instytut Żywności i Żywienia, który w 2018 roku umieścił ją w piramidzie żywienia i aktywności fizycznej, pokazującej, jak prawidłowo się odżywiać i jak prowadzić zdrowy styl życia.
Kawa zawiera ponad 1000 substancji bioaktywnych, które nadają jej smak i aromat oraz wpływają na zdrowie. Prozdrowotne działanie kawy opiera się przede wszystkim na obecności polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym. Sprawiają one, że wolniej się starzejemy, a nasze komórki mogą prawidłowo funkcjonować. Poza tym mają one wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, działają przeciwzapalnie, wspierają mechanizmy obronne organizmu. – Picie kawy było uznawane dotychczas za używkę. Liczne badania pokazują, że ma ona korzystne działanie w prewencji chorób, co dla wielu osób, w tym lekarzy, jest bardzo zaskakujące. Nadal trwa dyskusja dotycząca wpływu kawy na ryzyko wystąpienia chorób neurologicznych, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, a nawet nagłych incydentów naczyniowych, a jej wyniki w większości obalają mit dotyczący...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta