Roślinny kotlet jest znacznie zdrowszy niż mięso
Nowe badanie rozwiewa wątpliwości na temat związku pomiędzy konsumpcją wegańskich zamienników mięsa a zachorowalnością na nowotwory, choroby serca i cukrzycę typu 2.
Choć lekarze zalecają, aby zdecydowana większość zdrowej i zbilansowanej diety zawierała przede wszystkim żywność roślinną i nieprzetworzoną, to według najnowszych badań spożywanie przetworzonych zamienników mięsa nie zagraża zdrowiu.
Bezpieczna alternatywa dla mięsa
Opublikowane na łamach czasopisma medycznego „The Lancet” wyniki badania nie potwierdziły związku między wielochorobowością (czyli współwystępowaniem dwóch lub więcej chorób długotrwałych, takich jak rak i choroby serca) a spożywaniem roślinnych alternatyw dla produktów mięsnych. Taką zależność odnotowano...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta