Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Polska żywność walczy o nowe stoły

15 marca 2024 | Ekonomia i rynek | Aleksandra Ptak-Iglewska

Nasza wołowina i wieprzowina trafi na rynek Filipin. Producenci znad Wisły szukają też innych rynków zbytu.

Polska wciąż szuka rynków zbytu dla producentów żywności. Nasza dyplomacja ekonomiczna zanotowała właśnie sukces na Filipinach, które zgodziły się na import mięsa z Polski. Trwają starania o otwarcie rynku Kuby czy Chin. Tam bez wsparcia dyplomacji gospodarczej trudno wejść na szerszą skalę – zauważają doświadczeni eksporterzy.

Otwarte drzwi

„Dobra wiadomość dla rolników i producentów żywności! Filipiny przyznały Polsce akredytację na import wołowiny i wieprzowiny. To kolejny sukces, po akredytacji importu mięsa drobiowego, polskiej ambasady, PAIH i Głównego Inspektoratu Weterynarii” – napisała na portalu X (d. Twitter) polska ambasada na Filipinach. Rozmowy o wpuszczeniu polskiego mięsa na tamten rynek przez ostatnie dwa lata prowadziło Zagraniczne Biuro Handlowe PAIH w Manili wspólnie z tamtejszą Ambasadą RP. Główny Inspektorat Weterynarii zorganizował dwie filipińskie inspekcje w polskich zakładach.

Ta dobra wiadomość jeszcze nie oznacza pewności sprzedaży, bo – jak przyznają przedstawiciele branży – nad tym rynkiem trzeba jeszcze popracować. Ale drzwi zostały już otwarte.

Łatwiej może być z wieprzowiną, bo...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12824

Wydanie: 12824

Spis treści

Reklama

Zamów abonament