Wołanie o program
Więcej soli w rzekach niż we wszystkich polskich kuchniach
Wołanie o program
KRYSTYNA F OROWICZ
W zlewni Wisły planuje się budowę dwóch zakładów, które będą utylizowały słone wody kopalniane. Jeden -- przy firmie chemicznej "Dwory" SA w Oświęcimiu będzie obsługiwał kopalnie "Piast", "Czeczott" i "Ziemowit, i przerabiał 2240 ton ładunków jonów chlorkowych i siarczanowych na dobę. Drugi -- przy Zakładach Chemicznych "Organika" w Jaworznie dla kopalni "Jaworzno" (wydajność 140 ton na dobę) . Potrzeby jednak są znacznie większe.
W każdym litrze wód kopalnianych zrzucanych do Wisły i Odry znajduje się średnio 100 gramów soli kuchennej, nie licząc wielu innych substancji, jak magnez, wapń, potas, jod, brom i pierwiastki promieniotwórcze. Co roku do Wisły kopalnie zrzucają 1, 2 mln ton chlorków, 131 tys. ton siarczanów. Do Odry ponad 370 tys. ton chlorków i 48 tys. ton siarczanów -- podaje najnowszy raport Inspekcji Ochrony Środowiska "Stan środowiska w Polsce". Nie tylko kopalnie zasolają wody rzek. Swoje pokaźne "trzy grosze" dodają Zakłady Janik Soda i Soda Mątwy w Inowrocławiu (835 tys. ton chlorków rocznie)...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)