Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wołanie o program

18 grudnia 1998 | Nauka i Technika | KF

Więcej soli w rzekach niż we wszystkich polskich kuchniach

Wołanie o program

KRYSTYNA F OROWICZ

W zlewni Wisły planuje się budowę dwóch zakładów, które będą utylizowały słone wody kopalniane. Jeden -- przy firmie chemicznej "Dwory" SA w Oświęcimiu będzie obsługiwał kopalnie "Piast", "Czeczott" i "Ziemowit, i przerabiał 2240 ton ładunków jonów chlorkowych i siarczanowych na dobę. Drugi -- przy Zakładach Chemicznych "Organika" w Jaworznie dla kopalni "Jaworzno" (wydajność 140 ton na dobę) . Potrzeby jednak są znacznie większe.

W każdym litrze wód kopalnianych zrzucanych do Wisły i Odry znajduje się średnio 100 gramów soli kuchennej, nie licząc wielu innych substancji, jak magnez, wapń, potas, jod, brom i pierwiastki promieniotwórcze. Co roku do Wisły kopalnie zrzucają 1, 2 mln ton chlorków, 131 tys. ton siarczanów. Do Odry ponad 370 tys. ton chlorków i 48 tys. ton siarczanów -- podaje najnowszy raport Inspekcji Ochrony Środowiska "Stan środowiska w Polsce". Nie tylko kopalnie zasolają wody rzek. Swoje pokaźne "trzy grosze" dodają Zakłady Janik Soda i Soda Mątwy w Inowrocławiu (835 tys. ton chlorków rocznie)...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1574

Spis treści
Zamów abonament