Żywiec pod kontrolą
Coraz więcej zakładów mięsnych tworzy własne bazy surowca. Ułatwiają sobie dostęp do wieprzowiny wysokiej jakości, bez której trudno konkurować za granicą
Nowatorski pomysł na rozbudowę bazy surowcowej mają Zakłady Mięsne Polmeat z Brodnicy. Przetwórnia, w której 51 proc. udziałów ma firma Marlex z Włocławka, nie wyklucza stworzenia ze swojej ubojni oddzielnej spółki. Jej udziałowcami mieliby zostać dostawcy żywca. Polmeat zyskałby w ten sposób pieniądze na modernizację ubojni, której moce wzrosłyby trzykrotnie.
Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso, wyjaśnia, że rozwiązanie rozważane przez brodnicką firmę od wielu lat...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta