Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Filozofia robienia sera

23 listopada 2007 | Ekonomia | Aleksandra Biały
Piero Sardo
źródło: Archiwum
Piero Sardo

Rozmowa z Piero Sardo, współzałożycielem ruchu Slow Food*, prezesem Fundacji na rzecz Bioróżnorodności, która wspiera małe lokalne firmy zagrożone upadkiem

Rz: Kiedy ostatni raz jadł pan w restauracji McDonald’s czy KFC?

Piero Sardo: Nigdy.

Jak to nigdy?

Nie chodzę do McDonald’s ani innych fast foodów, bo nie uważam, że jeżeli chcę coś szybko zjeść, to muszę tam iść. Mogę przecież zjeść kanapkę z szynką czy kawałek sera mozzarella.

Skąd pan wie, że panu to nie odpowiada, skoro nawet pan nie skosztował?

Nie chodzi mi o to, czy jest smaczne, czy niesmaczne. Nie myślę w tych kategoriach. Mówię tylko, że nie może być tak, że na całym świecie jest jedno takie samo jedzenie dla wszystkich. My, Włosi, już i tak trochę skolonizowaliśmy świat poprzez pizzę. Ale ja nawet na to się nie godzę, żeby pizza była w Hongkongu, Johannesburgu czy Limie. Trzeba chronić przyzwyczajenia żywieniowe człowieka. A niska cena i reklama stosowane przez fast foody tak naprawdę zabijają produkcję tradycyjnej lokalnej żywności.

Jest pan jednym z trzech założycieli Slow Food. Dlaczego związał się pan z tym ruchem?

Mieszkam w takim regionie Włoch, gdzie kultura wina i jedzenia to ważna sfera życia. Mój ojciec handlował serami, dziadek wytwarzał wędliny i je sprzedawał. Jestem z pokolenia ’68. Wspólnie z przyjaciółmi organizowałem m.in. festiwal kultury ludowej, miałem klub kulturalny, wydawałem lokalną gazetę. Często dyskutowaliśmy, że na świecie pojawia się tyle zagrożeń: zatrute wino, chemia dodawana...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 7871

Spis treści

Ekonomia

Bentley wchodzi na polski rynek
Bez prywatyzacji publicznych mediów
Bezcenne gazetowe gadżety
Bioprodukt zaleje Unię ekożywnością
Biurokracja ma się świetnie, odporna na kolejne lekarstwa
Ceny w górę i w dół
Ciech bierze niemiecką sodę
Cytat dnia
Dotacje rekordowo wykorzystane
Dwudziestka chętnych na CM LIM
Dziekoński nowym wiceministrem infrastruktury
Ekspansja Starbucks
Embargo widziane z Rosji
Energopol bez prognoz
Farma Zdrowia na New Connect
Filozofia robienia sera
Gazprom i Eni zbudują gazociąg
Gosławice wyłączają produkcję
Ile dzieli Polskę od cudu gospodarczego?
Inflacja w ryzach, stopy bez zmian
Kalendarium gospodarcze
Katastrofa jest mało realna
Komentarz giełdowy
Komisja kontra administracja
Kosztowna obrona ratingu
Kto będzie górniczym ministrem?
Liczba dnia: 4 procent mniej zamówień
Likwidacja kopalń z zastrzeżeniami NIK
Mało zabawny kryzys zabawkowy
Miliony na szkolenia informatyczne
NBP: związki przeciwne zmianom w nadzorze
Na stacjach olej będzie coraz droższy
Naczepy za 7,5 mln zł
Nie chce emerytury
Odnowiona skarbówka
Pazerność fiskusa
Państwo jako korporacja
Po przegranym Euro Anglicy liczą straty
Podniesienie kapitału
Pojawili się chętni na akcje
Polski gigant przejmuje i dystansuje konkurencję
Polskie mapy w Google
Pomóżcie eksportowi
Poszukiwanie czystej energii
Przeciw podziałowi TP
Prąd nie porazi ceną
Recykling na GPW
Robyg chce prześcignąć największych na GPW
Rostowski chce mieć czas na wymianę kadr
Rozpędzona reklama internetowa
Sieć Plus zmieniła właściciela?
Szewc, który postanowił chodzić w giełdowych butach
Telefonia internetowa z Media Marktu
Urząd Regulacji Energetyki: uwolnienie cen elektryczności było niezgodne z prawem
Wadowicki Ponar na łowach
Walt Disney w Pradze
Warfama opóźnia emisję
Wykreślenie Eureko z księgi akcyjnej PZU
Złoty tracił nieznacznie na wartości
Żywiec pod kontrolą
Zamów abonament