Kolorowe zdrowie
Program edukacyjny „Jem kolorowo” | Pascal Brodnicki pokazuje dzieciom, jak przygotować zdrowy posiłek
Wszyscy wiedzą, że warzywa i owoce są zdrowe, ale zaledwie 5 proc. Polaków spożywa je pięć razy dziennie, jak zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Za jedną porcję można uznać średniej wielkości owoc lub warzywo, szklankę soku, miseczkę sałaty, jagód czy malin, garść suszonych owoców lub porcję surówki.
Zdaniem lekarzy najważniejsze, by w dzieciństwie nabrać dobrych przyzwyczajeń żywieniowych. – Brak warzyw i owoców w codziennym menu dziecka przyzwyczai je do pomijania ich w swoim jadłospisie, gdy dorośnie – mówi dr hab. nauk medycznych Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, przewodnicząca Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka. Zwraca też uwagę, że jedzenie warzyw i owoców w dużych ilościach najlepiej...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta