Jeśli kotlet, to sojowy
Rozmowa z Katarzyną Pryzmont, dietetykiem Akademii Medycznej z Centrum Odchudzania i Edukacji Żywieniowej Corpus Delecti
Rz: Czy wegetarianizm jest zdrowy?
Katarzyna Pryzmont: Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska wpływa korzystnie na stan zdrowia organizmu. Zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych chorób, np. układu krążenia, nowotworów, otyłości. Mięso powinny zastąpić nasiona roślin strączkowych i otrzymywane z nich produkty, np. tofu, masło arachidowe, a miejsce mleka u wegan powinno zostać zastąpione mlekiem sojowym. W codziennej diecie powinny się znaleźć produkty zbożowe, warzywa, roślinne zamienniki mięsa oraz nabiał. Zaleca się łączenie fasoli z ryżem, omletu z groszkiem, kaszy z grzybami.
Czy każdy może zostać wegetarianinem? Komu odradzany jest ten styl życia?
Wegetarianie nie spożywają mięsa i ryb, a także owoców morza. Tego typu dietę poleciłabym głównie osobom z nadwagą, otyłością, nadciśnieniem czy wysokim stężeniem cholesterolu lub trójglicerydów we krwi. Starsze osoby niejedzące mięsa mogą mieć niedobór witaminy B12, dzieci niedobór witaminy D. Dietetycy są ostrożni w polecaniu diety wegetariańskiej. Właściwe jej...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta