Czystość w barze i sklepie przeliczana na punkty
Przedsiębiorcom łatwiej będzie ustalić, co sprawdzi u nich inspekcja sanitarna. Jednolite procedury kontrolne będą obowiązywać w całym kraju
Kończą się prace nad nowym rozporządzeniem w sprawie procedur urzędowych kontroli żywności organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Dla firm – czyli przede wszystkim producentów żywności, zakładów gastronomicznych i sklepów prowadzących handel artykułami spożywczymi – oznaczać to może rewolucję w kontrolach prowadzonych przez inspekcje sanitarne.
Dotychczas często były przekonane, że inspektor szuka potknięć, by móc nałożyć karę. Nie było bowiem prawa określającego zasady kontroli prowadzonych przez inspekcję, lecz jedynie wytyczne różnie rozumiane przez kontrolerów.
Sprawdzą porządek
Będą trzy rodzaje kontroli: kompleksowe – wówczas inspektor sprawdzi wszystko, tematyczne – dotyczące wybranych elementów, np....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta