Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Mięso będzie drożeć przed świętami

19 listopada 2008 | Ekonomia | adw Anna Sielanko

ROPA ciągle jest tania. Baryłka na nowojorskiej giełdzie Nymex kosztowała wczoraj nieco ponad 55 dol. W Londynie niecałe 52 dol.

ZŁOTO zyskuje. Cena kruszcu podskoczyła wczoraj do 738 dol. za uncję po chwilowym spadku w poniedziałek, gdy kosztowała 727 dol. Ten wzrostowy trend trwa od połowy ubiegłego tygodnia.

MIEDŹ tymczasem nieznacznie traci. Jej cena w transakcjach trzymiesięcznych na Londyńskiej Giełdzie Metali wyniosła wczoraj 3590,25 dol. za tonę, wobec 3675 dol. w poniedziałek.

MIĘSO Podaż żywca wieprzowego jest ostatnio na tyle duża, że ceny skupu w tym tygodniu minimalnie spadły. Rolnikom trudno uzyskać za tuczniki więcej niż 3,8 – 4,0 zł za kg. Nie zmieniły się notowania najlepszych mięs, jak szynka czy schab, minimalnie spadły ceny tłuszczów. Na przełomie listopada i grudnia spodziewany jest wzrost cen wieprzowiny, głównie najlepszych mięs, które zakłady będą gromadzić na wyroby świąteczne.

Brak okładki

Wydanie: 8171

Spis treści
Zamów abonament