Polski żurek w niemieckim pociągu
Przez cały listopad w wagonach restauracyjnych niemieckiej kolei kucharze serwują dania polskiej kuchni. To element większej całości – od stycznia tego roku podróżni mają szansę poznać kuchnie 12 krajów Unii, do których jeździ Deutsche Bahn.
I tak we wrześniu wabiono kurczakiem w sosie z czarnej porzeczki, który wyszedł spod ręki Jakoba de Neergaarda, szefa kuchni w Sollerod Kro w Holte koło Kopenhagi. W październiku morawską karkówkę z knedlikami oferował czeski mistrz...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta