Wygoda w małej kuchni
Jak na kilku metrach kwadratowych zmieścić wszystkie rzeczy i sprawić, by kuchnia stała się nowoczesna – przed takim zadaniem stają niemal wszyscy mieszkańcy wielkich bloków
Na szczęście problem, który wygląda na wielki, można stosunkowo łatwo rozwiązać. Wystarczy z fantazją pomyśleć o meblach kuchennych i logicznie, zgodnie z zasadami ergonomii, rozplanować przestrzeń.
Przyrządzanie posiłków będzie łatwiejsze, jeśli lodówka, zlewozmywak i kuchenka utworzą tzw. trójkąt roboczy. Takie zagospodarowanie przestrzeni sprawi, że podczas gotowania wszystko będziemy mieć w zasięgu ręki.
Dwa w jednym
Posiadaczom niewielkiej kuchni zwykle doskwiera zbyt mała powierzchnia blatów.
Na to też jest rada. Dodatkowe miejsce do pracy uzyskamy dzięki rozkładanym stołom – np. wybierając stół Click z ID Point (początkowa długość to 40 cm, po rozłożeniu 130 cm) czy Maks z Paged Meble (z 90 na 300 cm).
Ci, którzy mają kuchnię otwartą na jadalnię lub pokój dzienny, mogą też pomyśleć o ustawieniu tzw. wyspy. Można wykorzystać ją jako miejsce do gotowania, umieszczając na niej płytę kuchenną lub – zainstalowawszy pod jej blatem szafki lub półki – powierzchnię wyspy traktować jak stół. Blat w takim wypadku powinien być na tyle szeroki, żeby umożliwiał swobodne przy nim siedzenie.
Łatwy dostęp
Innym sposobem na zdobycie dodatkowych centymetrów są szafki czy kosze narożnikowe. Np. firma Zakor, specjalizująca się w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta