Nasze kurczaki nie chcą oddać pozycji lidera UE
Przemysł spożywczy | W ubiegłym roku Polska została największym producentem drobiu w Unii. W tym branża ma szansę ustanowić kolejny rekord.
Beata Drewnowska
Początek 2015 r. pokazał, że polski drób nie zamierza zwalniać tempa. W pierwszym kwartale produkcja mięsa drobiowego w średnich i dużych zakładach była o 10 proc. wyższa niż przed rokiem – podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).
Branża drobiarska jest więc na dobrej drodze, aby pobić ubiegłoroczny rekord produkcji. W 2014 r. po raz pierwszy w historii przekroczyła ona 2 mln ton. Dzięki temu Polska awansowała na pierwsze miejsce w Unii Europejskiej. Jeszcze w 2013 r. wyprzedzały nas Francja i Wielka Brytania.
UE najważniejsza, ale...
Pozycji lidera nie powinniśmy stracić, nawet jeżeli w całym roku tempo wzrostu produkcji będzie nieco wolniejsze niż w 2014 r. i sięgnie, jak szacuje Bank BGŻ, 7–8 proc.
Jadwiga...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta