Pod presją wysokich kosztów
Perspektywy | Rosną pensje Polaków, przybywa też turystów – to pomaga branży. Poważnym problemem są za to zmienne ceny żywności i wynagrodzenia pracowników.
Polska branża gastronomiczna w związku z rosnącymi kosztami coraz mocniej się konsoliduje. Z drugiej strony popyt na usługi cały czas rośnie, czemu sprzyjają rosnące zarobki Polaków.
Zdaniem analityków największym problemem, z jakim dziś musi mierzyć się cała branża gastronomiczna, zresztą nie tylko ona, są rosnące wydatki, głównie na pracowników.
Trzeba płacić więcej
– O ile więc branża ma przed sobą dobre perspektywy wzrostu przychodów, o tyle rosnącym problemem, podobnie jak w innych segmentach gospodarki, są koszty. W szczególności rynek musi poradzić sobie z silnym wzrostem wynagrodzeń – przyznaje Michał Krajczewski, ekspert BM BGŻ BNP Paribas.
– Pracownikom trzeba płacić coraz więcej, jednak nie wiąże się to z ich lojalnością – zauważa Piotr Bogusz, analityk DM mBanku. Jak przyznaje, sytuacja na rynku jest z tego powodu dziś dość trudna i jeśli ktoś nie ma rzeczywiście dobrego, lubianego przez konsumentów konceptu, to nie jest w stanie się utrzymać. – Takim firmom wciąż rosną koszty stałe, jednak przychody stoją w miejscu – analizuje Bogusz.
Ponadto w ostatnich kwartałach narasta problem dostępności pracowników, co...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta