Restauratorzy powinni się zintegrować
Anna Kowalska- Szczepańska Restauracji nie można otwierać na chwilę – mówi przewodnicząca Stowarzyszenia Hotelarzy i Restauratorów Niezależnych.
Rz: Jak pani ocenia sytuację restauratorów?
Anna Kowalska-Szczepańska: Warto przeanalizować ją od dwóch stron. Jeśli chodzi o kwestię podażową, to dynamicznie wzrasta liczba restauracji w Polsce (wg danych GUS w 2005 r. było 9716 restauracji, a w 2016 r. 19648). W efekcie szybko rośnie konkurencja, co wymusza podjęcie działań prokonsumenckich, takich jak zwiększanie jakości usług i dostosowywanie cen wśród wszystkich restauratorów. Jeśli chodzi zaś o stronę popytową, to w ostatnich latach zmienia się kultura spożywania posiłków wśród Polaków. Coraz chętniej wychodzimy nie tylko do barów szybkiej obsługi. Wyjścia do restauracji nie mają już charakteru wyłącznie biznesowego i okolicznościowego. Do lamusa odchodzi suchy prowiant na urlopie i niedzielne...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta