Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Restauratorzy powinni się zintegrować

05 września 2018 | Ekonomia | Andrzej Pałasz
źródło: materiały prasowe

Anna Kowalska-
Szczepańska Restauracji nie można otwierać na chwilę 
– mówi przewodnicząca Stowarzyszenia Hotelarzy 
i Restauratorów Niezależnych.

 

Rz: Jak pani ocenia sytuację restauratorów?

Anna Kowalska-Szczepańska: Warto przeanalizować ją od dwóch stron. Jeśli chodzi o kwestię podażową, to dynamicznie wzrasta liczba restauracji w Polsce (wg danych GUS w 2005 r. było 9716 restauracji, a w 2016 r. 19648). W efekcie szybko rośnie konkurencja, co wymusza podjęcie działań prokonsumenckich, takich jak zwiększanie jakości usług i dostosowywanie cen wśród wszystkich restauratorów. Jeśli chodzi zaś o stronę popytową, to w ostatnich latach zmienia się kultura spożywania posiłków wśród Polaków. Coraz chętniej wychodzimy nie tylko do barów szybkiej obsługi. Wyjścia do restauracji nie mają już charakteru wyłącznie biznesowego i okolicznościowego. Do lamusa odchodzi suchy prowiant na urlopie i niedzielne...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11146

Wydanie: 11146

Spis treści
Zamów abonament