Jaskółki innowacji w produkcji i handlu
Nowe rozwiązania coraz śmielej poczynają sobie w sektorze żywności. Przydają się nie tylko do wytwarzania, ale i do dystrybucji oraz sprzedaży detalicznej. Aleksandra Ptak-Iglewska
Nowoczesność wkracza do branży żywności różnymi drzwiami. Produkcja żywności jest uważana za jedną z bardziej konserwatywnych. O ile jednak sama żywność może zmieniać się bardzo powoli, o tyle innowacje nabierają tempa w jej otoczeniu – w systemach organizacji produkcji oraz w handlu.
Czas maszyn
Sam rynek maszyn do produkcji żywności słabo przeszedł zmianę systemu politycznego. Na rynku producentów maszyn polskich firm jest niewiele, choć w kraju, gdzie sam eksport żywności przynosi 30 mld euro rocznie, powinni mieć oni pole do rozwoju. Padli jednak ofiarą niskich płac w branży spożywczej. – Jest to rynek najbardziej zamknięty przez ciągłą wiarę polskich decydentów, że sukces ich firm może być oparty na taniej sile roboczej – piszą trafnie autorzy raportu „Szanse i wyzwania polskiego przemysłu 4.0" Agencji Rozwoju Przemysłu.
Niskie płace odchodzą w przeszłość, a w produkcji żywności widać...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta