Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jaskółki innowacji w produkcji i handlu

25 września 2019 | Ekonomia i rynek
źródło: Rzeczpospolita

Nowe rozwiązania coraz śmielej poczynają sobie w sektorze żywności. Przydają się nie tylko do wytwarzania, ale i do dystrybucji oraz sprzedaży detalicznej. Aleksandra Ptak-Iglewska

 

Nowoczesność wkracza do branży żywności różnymi drzwiami. Produkcja żywności jest uważana za jedną z bardziej konserwatywnych. O ile jednak sama żywność może zmieniać się bardzo powoli, o tyle innowacje nabierają tempa w jej otoczeniu – w systemach organizacji produkcji oraz w handlu.

Czas maszyn

Sam rynek maszyn do produkcji żywności słabo przeszedł zmianę systemu politycznego. Na rynku producentów maszyn polskich firm jest niewiele, choć w kraju, gdzie sam eksport żywności przynosi 30 mld euro rocznie, powinni mieć oni pole do rozwoju. Padli jednak ofiarą niskich płac w branży spożywczej. – Jest to rynek najbardziej zamknięty przez ciągłą wiarę polskich decydentów, że sukces ich firm może być oparty na taniej sile roboczej – piszą trafnie autorzy raportu „Szanse i wyzwania polskiego przemysłu 4.0" Agencji Rozwoju Przemysłu.

Niskie płace odchodzą w przeszłość, a w produkcji żywności widać...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11467

Wydanie: 11467

Spis treści

Reklama

Zamów abonament