Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Inteligentne ule, żywność z robaków i weganie na giełdzie

25 września 2019 | Ekonomia i rynek
źródło: Rzeczpospolita

Ciastka ze świerszczy lub sztuczne jajka to nowe źródła białka. 
Na rynek wchodzi też tłuszcz w formie galarety. Aleksandra ptak-iglewska

 

Ustalenia naukowców, że produkcja żywności i rolnictwo w znaczący sposób przyczyniają się do zmian klimatu, bardzo wpłynęły na kierunek rozwoju technologii na całym świecie.

Obecnie wszystkie trendy są związane z ucieczką od mięsa. Najważniejszy to produkcja sztucznego zamiennika, bez udziału zwierząt. Inna tendencja to produkcja żywności z owadów jako alternatywnego źródła białka.

Wyścig alternatyw

Przebojem jest dziś sztuczne mięso. Oczekiwania konsumentów podgrzewa oferta publiczna Beyond Meat i długo oczekiwana premiera sprzedaży detalicznej produktów Impossible Food. Te dwie innowacyjne firmy symbolizują dziś wyścig między dwoma alternatywami dla mięsa. Powstają produkty coraz bardziej przypominające smak mięsa – jego roślinne odpowiedniki, roślinne burgery czy nawet boczek. Akcje Beyond Meat od debiutu na Wall Street w maju skoczyły czterokrotnie – z 60 dol. do 240, obecnie ich kurs oscyluje na poziomie 150 dol. Do końca roku sztuczne mięso wprowadzi do oferty Burger King.

Do konsumentów trafi niedługo mięso komórkowe. Pierwszy...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11467

Wydanie: 11467

Spis treści

Reklama

Zamów abonament