Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Rodzinny obiad tak, pierwsza randka już nie

22 maja 2020 | Prawo co dnia | Agata Łukaszewicz

W czasie zarazy nic nie działa tak samo jak przed. Wybierając się do pubu czy baru, trzeba znać zasady. Bliskości nie będzie. Drinka w barze też.

Od poniedziałku (18 maja) do życia wróciła gastronomia – bary, restauracje, puby itd. Wizyta w nich różni się jednak od tych sprzed wybuchu pandemii. O tym, jak ma wyglądać bezpieczna w czasie zarazy kolacja, zdecydował główny inspektor sanitarny. Z jego wytycznymi muszą się liczyć właściciele wszystkich lokali gastronomicznych. Jeśli tego nie zrobią, zapłacą karę – nawet 30 tys. zł.

Kolacja z rezerwacją

Po pierwsze, można mieć przy sobie telefon i z niego korzystać. To jedyny wyłom w  gastronomii zastosowany przy ostatnim odmrażaniu. Ani u fryzjera, ani u kosmetyczki ze smartfona bowiem nie skorzystasz. Przynajmniej nie powinieneś.

Rekomendowana jest wcześniejsza rezerwacja stolika na konkretną godzinę. Chodzi o to, by uniknąć oczekiwania przed wejściem do...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum to wszystkie treści publikowane w "Rzeczpospolitej" od 1993 roku.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej" na miesiąc z rabatem 50%!

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11665

Wydanie: 11665

Spis treści

Reklama

Biznes

Komunikaty

Nieprzypisane

Zamów abonament