Globalny Janosik
Ceny żywności wciąż rosną i końca tego procesu nie widać. W ciągu ostatnich dwóch lat wzrosły już o ponad połowę. Według OECD ceny będą się podnosić dalej, choć nie tak szybko jak w ostatnim roku. W ciągu najbliższych dziesięciu lat mają być średnio o 10 do 50 procent wyższe niż w poprzedniej dekadzie
Co wpłynie na wzrost cen? Ich zwyżka będzie wynikiem szybko rosnącego popytu na żywność w Chinach, Indiach i krajach rozwijających się, szaleństwa w produkcji biopaliw, na którą przeznaczana jest coraz większa część produkcji rolnej (w USA prawie jedna czwarta kukurydzy pójdzie w tym roku na wytwarzanie etanolu), wzrostu cen ropy, ważnego składnika kosztów, i postępującej urbanizacji.
Czy i jak można ograniczyć ten wzrost...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta