Odkrywamy tajemnicę pańskiej skórki
Słodki cukierek o delikatnej konsystencji w przededniu Wszystkich Świętych staje się hitem. Nam udało się zdobyć przepis na pańską skórkę.
O historii bladoróżowego, twardego cukierka wiadomo niewiele. Nawet historycy przyznają, że ten smakołyk owiany jest słodką tajemnicą.
– Z dostępnych nam źródeł wiemy tylko tyle, że sprzedaż tego cukierka przez uliczne handlarki to zwyczaj typowo miejski i głównie warszawski. Na wsi takiego zjawiska nie było – przyznaje etnolog Małgorzata Przytuła z Państwowego Muzeum Etnograficznego w Warszawie. Dodaje, że pańską skórkę, ze względu na swą delikatność, początkowo zwano panieńską skórką.
Najczęściej była zawinięta w jasny papier...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta