Żywność ekologiczna coraz bliżej natury
Wyhodowanego w ekostawie karpia będziemy mogli popijać ekowinem. Pewność, że mamy do czynienia ze zdrowymi produktami, zyskamy, sprawdzając logo na etykiecie
Od początku przyszłego roku ekologiczni rolnicy będą musieli dostosować się do nowych unijnych przepisów. Będą one ostrzejsze niż dziś.
W praktyce wszystkie składniki zdrowej żywności będą musiały pochodzić z prowadzonych ekologicznie gospodarstw. – Dzisiaj można produkt uznać za ekologiczny, jeżeli 70 proc. jego składu jest ekologiczne – mówi Dorota Metera z firmy certyfikującej rolnictwo ekologiczne Bioekspert.
Zgodnie z nowymi unijnymi regulacjami będzie znacznie ograniczone stosowanie dodatków do ekożywności. Nie będzie można też uznać za ekologiczną żywności, w której zostaną wykryte choćby śladowe ilości organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Zakazano także stosowania promieniowania jonizującego do konserwacji.
Dłuższa lista eko...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta