Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Szynka po hiszpańsku

06 grudnia 2008 | Styl życia | Beata Sobczyk
źródło: Rzeczpospolita

Trzeba próbować‚ próbować i jeszcze raz próbować. Spędzić kilka wieczorów z jamón ibérico i poznać szynkową delicję

Kiedy mąż odwiedza żonę po porodzie i zamiast bukietu kwiatów przynosi jej talerz szynki najlepszej jakości‚ nikogo to nie dziwi. Jest ona na liście produktów zabronionych dla kobiet w ciąży (ryzyko toksoplazmozy). Dziewięciomiesięczne rozstanie z rarytasem to dla prawdziwej Hiszpanki trudna próba. Hiszpanie kochają swoją szynkę. Mężczyźni się obruszają‚ kiedy porównamy ją do włoskiej, bo ich jest delikatniejsza.

Po przeprowadzce do Hiszpanii właśnie od jamón ibérico – dojrzałej hiszpańskiej szynki – zaczęłam poznawanie tutejszych przysmaków.

Zgrabne raciczki

Pierwsze zakupy w osiedlowym sklepie‚ stoisko z wędlinami‚ gdzie dumnie się prężą świńskie nogi ze zgrabnymi raciczkami. Na metkach i etykietkach z cenami zagadkowe określenia‚ które nic mi nie mówią. Ceny od kilkunastu do 200 euro za kilogram.

Sprzedawca zauważył moją niemądrą minę i z zapałem rozpoczął opowieść...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8186

Spis treści
Zamów abonament