Dyskontowa cena
Duże warszawskie sklepy przygotowują strategię na czas kryzysu. Uspokajają, że podwyżek na razie nie planują. Ale eksperci przewidują: w tym roku ceny żywności wzrosną o 1,5 proc.
Po ubiegłorocznych podwyżkach klienci z niepokojem obserwują ceny w sklepach. Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w 2008 r. ceny żywności wzrosły średnio o 4,2 proc. Najbardziej podrożał ryż (o 33 proc.) i tłuszcze roślinne (o 12,7 proc.).
Ceny poszły w dół
Prawie o 10 proc. więcej niż w 2007 r. płaciliśmy za makarony i mięso wieprzowe. Niemal o 5 proc. podrożały pieczywo, wędliny, warzywa, herbata, soki, napoje i desery mleczne.
Jak przewidują eksperci, w tym roku takich dużych podwyżek możemy uniknąć. – Handlowcom będzie zależało na utrzymaniu...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta