Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

O kontuzach, arkasach i blemasach

17 września 2009 | Polska Piłsudskiego | Piotr Bikont
Blanc-manger, dosłownie „biała potrawa”, to kremowa galaretka z migdałów
źródło: stockfood
Blanc-manger, dosłownie „biała potrawa”, to kremowa galaretka z migdałów

Dziś jeszcze raz odwiedźmy mityczną krainę Soplicowa, tym razem po to, aby rozszyfrować jedno ze sławnych pytań retorycznych sformułowanych przez wieszcza Adama:

Kto zrozumie nieznane już za naszych

czasów

Te półmiski kontuzów, arkasów,

blemasów...

Wątpliwości mistrza pogłębia konstatacja, iż

Goście ani pytali nazwiska potrawy,

Ani ich zastanowił ów sekret ciekawy;

Wszystko prędko z żołnierskim jedli

apetytem,

Kieliszki napełniając węgrzynem

obfitym.

Ja wszelako – tak z przyrodzonej ciekawości, jak i dla ratowania dziedzictwo narodowego – postaram się rzucić jakieś światło wiedzy na tę arcypolską kulinarną triadę. Jak bywa w przypadku potraw prawdziwie zapomnianych, różne źródła sugerują różne definicje, czasem opisują kompletnie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8424

Spis treści
Zamów abonament