Złoty śledź i czarne kurki
Amber Room, Pałac Sobańskich, Al. Ujazdowskie 13, tel. 22 523 66 64, czynne pon. – pt. w godz. 12 – 15 (lunch), 18 – 22 (kolacje), sob. 19 – 22.30, w niedziele nieczynne, można płacić kartą. Informacje dodatkowe: • Internet bezprzewodowy – tak • parking – tak • karta win – tak • atrakcje dla dzieci – nie • sekcja dla palących – nie
Kapustę w szampanie, kawior z jabłek, zdekonstruowany żurek i lody perfumowane rozmarynem proponuje w restauracji Amber Room szef kuchni Wojciech Modest Amaro.
To kucharz z zamiłowania, nie z wykształcenia, od ośmiu lat mieszka znowu w Polsce (gotował w Londynie, Chicago i Berlinie). Jest szefem kuchni Klubu Polskiej Rady Biznesu.
Jego główna konkluzja po praktyce u Ferrana Adrii, katalońskiego wizjonera i eksperymentatora, jest taka, że to w kuchniach narodowych tkwi przyszłość gastronomii.
– Chcę jeszcze bardziej grzebać w polskich smakach i budować na ich bazie nowoczesną kuchnię – mówi. – Mój „śledź XXI wieku“ to...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta