Uwarzyli piwo z żyta
Pszeniczne, miodowe, ciemne, wiśnia w piwie – miłośnicy złocistego trunku mają coraz większy wybór. Od dziś na półki trafia kolejna nowość: piwo Żytnie z Browaru Konstancin
Zrobić wino – to żadna filozofia i prawie każdy bez problemu sobie z tym poradzi.
A uwarzyć dobre piwo – to jest dopiero sztuka – mówi Paweł Zarychta, główny technolog konstancińskiego browaru, który wczoraj nadzorował rozlew do butelek pierwszej partii piwa Żytniego.
Moment ten poprzedził blisko rok przygotowań. W tym czasie odbyły się trzy próbne warzenia. – Recepturę stworzył dr Andrzej Sadownik ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, który odpowiada także za smak innego naszego piwa, Zdrojowego – precyzuje Zarychta.
Zaczęło się w kuchni
Zresztą pierwszą partię Żytniego dr Sadownik uwarzył we własnym domu. Sam jest bowiem prekursorem...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta