Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wigilie szare, kolorowe Michała Gradowskiego

24 grudnia 1996 | Styl życia | AW

We dworze, w chałupie

Wigilie szare, kolorowe Michała Gradowskiego

Anna Wielopolska

Znakomicie proste do zapamiętania: trzy szklanki pszenicy, trzy szklanki maku, trzy szklanki orzechów, trzy szklanki rodzynek i połowę porcji -- miodu. Wszystko. Oczywiście pszenicę się gotuje, mak przeciera, orzechy kraje. Ale największa tajemnica kutii tkwi w tym, że kutia nie może być maska. Prawdziwa kutia to zwykła breja. I jak się gotuje pszenicę, to należy pamiętać, że można ją jeść surową. Więc właściwie pszenicę należy ledwie sparzyć. A orzechy też nie w drobną kaszkę!

Kutia, której przepis podaje Michał Gradowski, historyk sztuki specjalnie rozkochany w sztuce złotniczej, ale nie tylko, w zasadzie jest kutią z jego rodzinnego domu. Domu spod Kamieńca Podolskiego, domu, z którego Lwów był daleko, daleko na zachodzie. Przepisu kutii nikt jednak w rodzinie nigdy nie przekazywał. Kutię po prostu wiedziano jak zrobić. Przepis zwerbalizował dopiero Michał Gradowski na potrzeby synów w dalekiej Kanadzie.

Wigilie, jakie pierwsze pamięta, były mało atrakcyjne, gdyż rodzina spędzała je w Brukseli (ojciec jako pierwszy cudzoziemiec był asystentem na uniwersytecie w Louven) . Wigilie pamiętne to wigilie dworskie.

Odpowiedź pana Mieczkowskiego na Kulturkampf

Było to na Pomorzu (dom rodzinny pod Kamieńcem...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 948

Spis treści
Zamów abonament