Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Szlakiem win, serów i zamków

24 grudnia 1996 | Gazeta | AG

Alzacja

Szlakiem win, serów i zamków

Ostatnio coraz modniejsze w naszym kraju, i to wnajwyższych sferach, stają się wina alzackie. Na oficjalnych przyjęciach wydawanych na cześć najważniejszych gości, takich jak prezydent Francji czy Węgier, podawane były właśnie wina alzackie. Dotąd, mimo iż wysoko cenione na świecie, nie były u nas zbyt popularne -- lepiej znane są wina reńskie czy kalifornijskie. Tymczasem wina alzackie są naprawdę wyśmienite i godne spopularyzowania w Polsce.

Ciekawa i burzliwa jest historia winiarstwa w Alzacji. Wina na tym terenie wytwarzano już w czasach rzymskich. W średniowieczu należały do najdroższych i najbardziej renomowanych w Europie. Jednak wojny w XVII wieku całkowicie zniszczyły winnice Alzacji. Gdy w 1870 r. Alzacja została włączona do Niemiec, winiarstwo nie miało szans na rozwój -- Niemcy nie chcieli stwarzać konkurencji dla swoich win reńskich. Sytuacja zmieniła się dopiero po 1918 r. , gdy Alzacja wróciła do Francji i miejscowi winiarze mogli przystąpić do odbudowania całego systemu winnic. Obecnie w Alzacji wytwarza się rocznie około 150 mln butelek wina, z czego 2/ 3 spożywają sami Francuzi, a 1/ 3 jest...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 948

Spis treści
Zamów abonament