Kara śmierci za aferę mięsną
Rozmowa dla „Rzeczpospolitej” | Antoni Dudek, historyk, Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego
Dziś mija 50 lat od rozpoczęcia procesu w tzw. aferze mięsnej. Czym była ta afera?
Prof. Antoni Dudek: To tylko jeden z wielu procesów o nadużycia gospodarcze, za pomocą których władze PRL próbowały zapanować nad słabościami ówczesnej gospodarki. Afera mięsna i deficyt mięsa są oczywiście najbardziej znanym obrazkiem z epoki, ale trzeba pamiętać, że brakowało wielu innych towarów i w innych obszarach dochodziło do...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta