Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA

Święty Marcin dzieli się rogalem

07 listopada 2016 | Życie Wielkopolski | Beata Drewnowska
Popularność rogali świętomarcińskich rośnie m.in. dzięki modzie na regionalizm i slow food, a także unikalności związanej z tradycją jedzenia wypieku tylko raz w roku, czyli 11 listopada.
źródło: materiały prasowe
Popularność rogali świętomarcińskich rośnie m.in. dzięki modzie na regionalizm i slow food, a także unikalności związanej z tradycją jedzenia wypieku tylko raz w roku, czyli 11 listopada.
źródło: materiały prasowe

Wypiekane od ponad 150 lat ciastko z białym makiem jest jedną z wizytówek Poznania i Wielkopolski.

- Rogal świętomarciński, smaczny i kojarzący się z tradycją dzielenia się, budzi od dawna pozytywne emocje wśród Wielkopolan – mówi Katarzyna Mojzykiewicz z Grupy Producentów Rogal Świętomarciński. - Dodatkowo, dzięki rozgłosowi, który zyskał za sprawą unijnej certyfikacji, stał się wizytówką Poznania i regionu – dodaje.

Apetyt na slow food

Maciej Szaroleta, dyrektor strategii poznańskiej agencji Albedo Marketing uważa, że rogale w ich boju o najsłynniejszy symbol Poznania wspierają takie trendy, jak moda na regionalizm i slow food, a także unikalność związana z tradycją jedzenia wypieku tylko raz w roku, czyli 11 listopada.

Według jednej z legend prekursorem wypieku rogali świętomarcińskich i rozdawania ich ubogim był cukiernik Józef Melzer. Na pomysł wpaść miał w listopadzie 1891 r. pod wpływem kazania proboszcza parafii Świętego Marcina...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum to wszystkie treści publikowane w "Rzeczpospolitej" od 1993 roku.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA
Wydanie: 10593

Wydanie: 10593

Spis treści
Zamów abonament