Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Producenci żywności mniej optymistycznie widzą przyszłość

26 listopada 2021 | Ekonomia i rynek | Piotr Mazurkiewicz
Firmy borykają się z wyższymi kosztami pracy, produkcji  czy transportu, co prowadzi do podwyżek cen w sklepach
źródło: Shutterstock
Firmy borykają się z wyższymi kosztami pracy, produkcji czy transportu, co prowadzi do podwyżek cen w sklepach

Indeks nastrojów menedżerów firm spożywczych rósł od kilku kwartałów, ale teraz się zatrzymał. Wprowadzanie podwyżek to za duże ryzyko.

 

Według ostatniej edycji badania Food Research Institute z końca sierpnia indeks wynosił 61,1 pkt wobec 61,5 pkt z maja. – Nastroje menedżerów producentów żywności nie są już zdeterminowane pandemią. Optymizm studzą inne zjawiska, w tym rosnące koszty oraz niepewność w otoczeniu regulacyjnym – mówi Dariusz Chołost, szef ośrodka Food Research Institute.

Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego w Santander Bank Polska, zwraca uwagę, że sektor produkcji żywności ma się dobrze. W pierwszej połowie br....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12126

Wydanie: 12126

Spis treści
Zamów abonament