Producenci żywności mniej optymistycznie widzą przyszłość
Indeks nastrojów menedżerów firm spożywczych rósł od kilku kwartałów, ale teraz się zatrzymał. Wprowadzanie podwyżek to za duże ryzyko.
Według ostatniej edycji badania Food Research Institute z końca sierpnia indeks wynosił 61,1 pkt wobec 61,5 pkt z maja. – Nastroje menedżerów producentów żywności nie są już zdeterminowane pandemią. Optymizm studzą inne zjawiska, w tym rosnące koszty oraz niepewność w otoczeniu regulacyjnym – mówi Dariusz Chołost, szef ośrodka Food Research Institute.
Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego w Santander Bank Polska, zwraca uwagę, że sektor produkcji żywności ma się dobrze. W pierwszej połowie br....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta