Ciasto po łacinie
Ciasto po łacinie
MACIEJ ROSALAK
W jednym ze stołecznych liceów uczniowie otrzymali przed świętami zadanie: przetłumaczyć na język obcy starożytny przepis na ciasto, a następnie to ciasto upiec. Mama licealisty zapamiętała, że wśród produktów był anyżek, mąka pszenna, wino, masło i mleko. Niby nic specjalnego. A jednak pewna okoliczność nieco zaskakuje -- otóż językiem obcym, który posłużył translacji, była klasyczna łacina.
Od ćwierćwiecza przynajmniej nie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta