Smak prawdziwych malin
Smak prawdziwych malin
- Do niedawna rolnictwo ekologiczne traktowano u nas z przymrużeniem oka - uważa Artur Tymiński, który wraz z Amerykaninem Stevem Sperelakisem prowadzi w Lublinie firmę Sambio. FOT. (C) WOJTEK PACEWICZ/DZIENNIK WSCHODNI Jeśli na lubelską firmę Symbio patrzeć z perspektywy globalnej, jest to inicjatywa nader "trendy": produkuje żywność ekologiczną i ma międzynarodowy charakter. Na płaszczyźnie lokalnej, na Lubelszczyźnie, a zwłaszcza w Kieleckiem, występują jednak pewne trudności.
Dostawcy Symbio, czyli rolnicy, którzy zdecydowali się gospodarować bez stosowania chemii, muszą bardzo uważać, by nie wyjść na odmieńców. Kiedy jeden z nich, idąc za radą fachowców - którzy twierdzą, że nasiona chwastów rozwijają się pod wpływem "impulsu świetlnego" podczas zabiegów uprawowych - postanowił przykryć glebogryzarkę czarną folią, tłumaczył sąsiadom, że nie chce "żeby się kurzyło".
Równie uważnie, co wieś lubelska i kielecka, przygląda się przedsięwzięciu Bank Światowy, który w swoim czasie wsparł je finansowo. Dziś uważa Symbio za wyróżniający się przykład słuszności swojej strategii w dziedzinie ochrony środowiska. Zatrudniające osiem osób przedsiębiorstwo ma już...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta