Pałace, restauracje i kanały
Młoda historyk sztuki zabiera widzów na spacer po Paryżu. Przybliża dzieje miasta, pokazuje najbardziej znane zabytki, a przede wszystkim opowiada o wyjątkowym stylu życia mieszkańców francuskiej stolicy
Paryżanie uwielbiają spędzać czas w restauracjach, kawiarniach i barach. Język francuski pełen jest określeń miejsc, w których można coś zjeść lub wypić. Popularna dziś nazwa „bistro” narodziła się podobno podczas okupacji Paryża w 1814 roku. Na Place du Tertre na Montmartrze wpadli Kozacy, żądając alkoholu. Nie wolno im było pić. Dlatego pokrzykiwali na kelnerów „bystro, bystro” („szybko, szybko”).
– Paryż dał światu restauracje. Pierwsze z nich otwarto tuż przed rewolucją. Ludzie nie przychodzili do nich...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta