Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Rynek mleka zaczyna wychodzić na prostą

21 października 2009 | Ekonomia | Beata Drewnowska
Widać skutki wzrostu popytu na przetwory mleczarskie na światowym rynku.  Coraz wyższe ceny za swoje produkty otrzymują także polskie zakłady mleczarskie.
źródło: Rzeczpospolita
Widać skutki wzrostu popytu na przetwory mleczarskie na światowym rynku. Coraz wyższe ceny za swoje produkty otrzymują także polskie zakłady mleczarskie.

– Sytuacja w branży powoli się stabilizuje. Dowodem na to są rosnące ceny zbytu oraz skupu mleka – mówi Waldemar Broś, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich. Dodaje, że od połowy tego roku cena serów dojrzewających jest wyższa o ok. 10 proc.

Dalsze podwyżki cen prognozują eksperci Agencji Rynku Rolnego. Najbardziej będą one widoczne w przypadku m.in. cen zbytu masła i odtłuszczonego mleka w proszku. W marcu 2010 r. masło sprzedawane w blokach kosztować może nawet 10,5 zł za...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8453

Spis treści
Zamów abonament