Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Branża mięsna dostała zadyszki przez embargo

04 lutego 2015 | Ekonomia
Eksport maleje, Spożycie rośnie
źródło: Rzeczpospolita
Eksport maleje, Spożycie rośnie

Słabnie kondycja finansowa zakładów mięsnych. Nowe rynki zbytu tylko częściowo łagodzą skutki utraty Rosji
i krajów azjatyckich.

– To nie są dobre czasy dla polskiej branży mięsnej, a rok 2014 był jednym z najgorszych w jej historii – mówi Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI). – Winne kłopotów firm mięsnych są przede wszystkim embargo na wieprzowinę, a także trwający przez kilkanaście miesięcy zakaz uboju rytualnego – dodaje.

Utrata rynków eksportowych pogorszyła wyniki wielu firm. W styczniu 2015 r. tylko 45,1 proc. zakładów mięsnych było w bardzo dobrej i dobrej kondycji finansowej – wynika z najnowszego badania Bisnode Polska...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10057

Wydanie: 10057

Spis treści
Zamów abonament