Branża mięsna dostała zadyszki przez embargo
Słabnie kondycja finansowa zakładów mięsnych. Nowe rynki zbytu tylko częściowo łagodzą skutki utraty Rosji i krajów azjatyckich.
– To nie są dobre czasy dla polskiej branży mięsnej, a rok 2014 był jednym z najgorszych w jej historii – mówi Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI). – Winne kłopotów firm mięsnych są przede wszystkim embargo na wieprzowinę, a także trwający przez kilkanaście miesięcy zakaz uboju rytualnego – dodaje.
Utrata rynków eksportowych pogorszyła wyniki wielu firm. W styczniu 2015 r. tylko 45,1 proc. zakładów mięsnych było w bardzo dobrej i dobrej kondycji finansowej – wynika z najnowszego badania Bisnode Polska...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta