Spółka ujmie w kosztach wydatki na zakup usług kateringowych
Podatnik nabywający owoce przeznaczone na poczęstunek dla kontrahentów oraz pracowników ma prawo rozliczyć wydatkowane na ten cel kwoty w rachunku podatkowym.
Tak wynika z interpretacji z 2 lipca 2015 r. wydanej przez Izbę Skarbową w Katowicach (IPPB3/423-616/12-2/GJ).
Wnioskodawca prowadzi działalność polegającą m.in. na zarządzaniu i rozwoju portali internetowych. W celu utrzymania dobrych stosunków z kontrahentami nabywa od firmy kateringowej owoce, które następnie udostępniane są tym kontrahentom. Z owoców mogą także korzystać pracownicy wnioskodawcy.
W związku z tak przedstawionym stanem faktycznym podatnik spytał, czy faktura wystawiona za usługi kateringowe spełnia wymogi art. 15 ust. 1 ustawy o CIT i może być zaliczona w koszty uzyskania przychodów.
Wnioskodawca uważał, że wydatki poniesione w związku z nabyciem usług kateringowych (tj. zakupem owoców) przeznaczonych dla kontrahentów i pracowników spełniają przesłanki zaliczenia ich do kategorii kosztów uzyskania przychodów. Uzasadniając swoje stanowisko, wskazał, że dobre stosunki z kontrahentami przyczyniają się do zabezpieczenia źródła przychodów, a poniesione wydatki na zakup świeżych owoców...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta