Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zdrowy jak neandertalczyk

23 czerwca 2017 | Nauka | Paweł Łepkowski
Neandertalczycy dobierali składniki odżywcze pod kątem właściwości leczniczych.
źródło: Fotolia
Neandertalczycy dobierali składniki odżywcze pod kątem właściwości leczniczych.

Analiza kości neandertalczyków wskazuje, że stosowali oni rośliny działające przeciwbólowo.

Uczeni z Australian Centre for Ancient DNA Uniwersytetu w Adelajdzie pod kierownictwem prof. Alana Coopera przebadali kości i zęby żyjących 50 tys. lat temu neandertalczyków z jaskiń Spy w Belgii i El Sidron w Hiszpanii. Z ich badań opublikowanych w prestiżowym magazynie „Nature" wynika, że głównymi składnikami diety neandertalczyków były grzyby, mech, piołun, krwawnik, rumianek i inne niskokaloryczne rośliny jadalne. Wbrew pozorom ta dieta wegetariańska wcale nie wychodziła im na dobre. W przeciwieństwie do naszych...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum to wszystkie treści publikowane w "Rzeczpospolitej" od 1993 roku.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Wydanie: 10782

Wydanie: 10782

Spis treści
Zamów abonament