Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Fast food z wyższej półki

23 czerwca 2017 | Ekonomia
Richard Bergfors
źródło: materiały prasowe
Richard Bergfors

Szef najstarszej szwedzkiej sieci restauracji fast food mówi Aleksandrze Ptak, że jego osobistym celem jest uratowanie świata przed McDonald's.

Richard Bergfors

Rz: We wrześniu otwieracie we Wrocławiu pierwszą w Polsce restaurację. Ile będzie ich łącznie?

Chcemy otworzyć 200 restauracji w całej Polsce w ciągu dziesięciu lat. To jest nasz pierwszy cel, potem być może będzie ich więcej. Pierwsza restauracja zostanie otwarta we Wrocławiu we wrześniu, do grudnia otworzymy drugą w Gdańsku.

Nie w Warszawie?

Początkowo faktycznie planowaliśmy otworzyć pierwszą restaurację w Warszawie, jeszcze w czerwcu, ale proces zdobywania pozwolenia na budowę był opóźniony. W tym samym czasie znaleźliśmy piękną lokalizację w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu, nie musimy tu nic budować, więc wszystko idzie szybciej.

To wasze drugie podejście do Polski. Siedem lat temu zapowiadaliście otwarcie 100 restauracji i skończyło się na zapowiedziach.

Faktycznie, pierwszy raz zastanawialiśmy się nad tym w 2010 roku. Wtedy nie chcieliśmy samodzielnie otwierać restauracji, ale znaleźć kilku dużych franczyzobiorców. Nie znaleźliśmy jednak idealnych partnerów. Dlatego odłożyliśmy te plany na półkę i w tym czasie otworzyliśmy restauracje w Norwegii, Danii, Dubaju, Abu Zabi i w Egipcie. Teraz postanowiliśmy przeprowadzić tę inwestycję...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum to wszystkie treści publikowane w "Rzeczpospolitej" od 1993 roku.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Wydanie: 10782

Wydanie: 10782

Spis treści
Zamów abonament