Fast food z wyższej półki
Szef najstarszej szwedzkiej sieci restauracji fast food mówi Aleksandrze Ptak, że jego osobistym celem jest uratowanie świata przed McDonald's.
Richard Bergfors
Rz: We wrześniu otwieracie we Wrocławiu pierwszą w Polsce restaurację. Ile będzie ich łącznie?
Chcemy otworzyć 200 restauracji w całej Polsce w ciągu dziesięciu lat. To jest nasz pierwszy cel, potem być może będzie ich więcej. Pierwsza restauracja zostanie otwarta we Wrocławiu we wrześniu, do grudnia otworzymy drugą w Gdańsku.
Nie w Warszawie?
Początkowo faktycznie planowaliśmy otworzyć pierwszą restaurację w Warszawie, jeszcze w czerwcu, ale proces zdobywania pozwolenia na budowę był opóźniony. W tym samym czasie znaleźliśmy piękną lokalizację w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu, nie musimy tu nic budować, więc wszystko idzie szybciej.
To wasze drugie podejście do Polski. Siedem lat temu zapowiadaliście otwarcie 100 restauracji i skończyło się na zapowiedziach.
Faktycznie, pierwszy raz zastanawialiśmy się nad tym w 2010 roku. Wtedy nie chcieliśmy samodzielnie otwierać restauracji, ale znaleźć kilku dużych franczyzobiorców. Nie znaleźliśmy jednak idealnych partnerów. Dlatego odłożyliśmy te plany na półkę i w tym czasie otworzyliśmy restauracje w Norwegii, Danii, Dubaju, Abu Zabi i w Egipcie. Teraz postanowiliśmy przeprowadzić tę inwestycję...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta